nkfihicon[1]

Új siker a koronavírus ellen: magyar kutatók felfedezték, hogyan fertőz a Delta variáns

Áttörést jelent a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, hogy a szegedi Pharmacoidea Kft. kutatói megfejtették a fokozott fertőzőképesség titkát a rettegett Delta variánsnál, amely 2021-ben új járványhullámot indított el. A „Befektetés a jövőbe” pályázati program keretében 350 millió forinttal támogatott, egyetemi-kutatóintézeti-vállalati összefogásban megvalósuló projektben Dr. Letoha Tamás és kutatócsoportja sikeresen eljutott a fertőzés mechanizmusának feltárásáig.

584117_koronavirus_delta_varians[1]

Magyar kutatók felfedezése mentheti meg a delta variáns által megfertőzött betegeket

Letoha Tamás és kutatócsoportja sikerrel térképezték fel a vírusvariáns fertőzésének molekuláris alapjait. Felfedezésüknek köszönhetően pedig új fejezet kezdődhet a betegek terápiás kezelésében. agy jelentősége lehet a koronavírus-megbetegedések kezelése szempontjából a szegedi Pharmacoidea Kft. kutatói által a tett felfedezésnek. A kutatócsoportnak Letoha Tamás vezetésével ugyanis

pho_favikon_200x200[1]

Magyar felfedezés az Alzheimer-kór korai diagnosztizálására

Az új eljárás megbízhatóságát vizsgálják a klinikai diagnózisban. Világszerte számos eljárást fejlesztenek ki a Alzheimer-kór minél pontosabb, korai diagnosztizálására. A három szegedi kutató, Hudák Anett, Letoha Tamás és Letoha Annamária célja, hogy a betegség kialakulását már akkor észlelni tudják az orvosok egy egyszerű, vérből kimutatható teszttel, mielőtt megkezdődne a visszafordíthatatlan memóriavesztés.

aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2I1ODE0ODBiYWU3NjQxNWFiZTBjOGExYmZmMzdmN2I4[1]

Szegedi kutatók felfedezése segíthet korunk egyik népbetegségének megelőzésében

Korai stádiumban jelzi az agy leépülését az az Alzheimer-kór elleni diagnosztikai eljárás alapjait jelentő biomarker, amelyet három szegedi szakember fedezett fel. Hudák Anett, Letoha Tamás és Letoha Annamária célja, hogy az általuk kifejlesztett módszerrel még akkor észleljék az orvosok a betegség kialakulását, mielőtt megkezdődne a visszafordíthatatlan memóriavesztés.